Lody w Paryżu…
Słupki rtęci idą w górę zatem nadszedł czas upalnego lata i degustacji różnego rodzaju lodów i deserów lodowych. Lody w Paryżu są również ważne w gastronomicznym pejzażu, szczególnie w upalne popołudnie, kiedy zmęczeni, przysiadamy w jednym z paryskich parków.
Tylko gdzie w Paryżu można delektować się tymi delicjami?
Zacznijmy od klasyki w temacie. Koniecznie trzeba spróbować lodów od Bertillon – chociaż raz w życiu. Prawdziwa instytucja wśród paryskich lodziarni powstała ponad pół wieku temu:
31 Rue Saint-Louis en l’Île, na wyspie Świętego Ludwika.
75004 Paris
Kolejną instytucją jest bez wątpienia Raimo, gdzie wybór doprowadzi każdego do zawrotów głowy: 41 rożnych smaków lodów i sorbetów. Znajdziecie tutaj miedzy innymi zieloną herbatę matcha, cytrynę z bazylią czy kasztany.
63, boulevard de Reuilly, Paris XIIème
17, rue des Archives, Paris IVème
65, boulevard Saint-Germain Paris Vème
Nowością w tematyce lodów jest oczywiście frozen jogurt, który opanował paryskie podniebienia w zeszłym sezonie. Warto skosić się na ten smakołyk light. Ten deser lodowy, który pochodzi z Kaliforni, na bazie jogurtu 0% tłuszczu, czyli połączenia przyjemnego z pożytecznym w pewnym sensie. W samym sercu Paryża, w dzielnicy Montorgueil znajdziecie Yogorino Paris
Rue Marie Stuart, 21
75002 Paris
Dwa uzupełniające się talenty, dwie doskonałości, wspólna nieumiarkowana miłość do lodów to butik Une glace à Paris.
Po latach spędzonych pracując dla kucharzy i restauratorów, Emmanuel Ryon, Meilleur Ouvrier de France Glacier 2000, Mistrz Świata Cukierników wspólnie ze swoim przyjacielem Olivier Ménard, emerytowanym cukiernikiem, który pracował u Pierre Hermé, Harrods w Londynie i dla grupy Holder stworzyli wspólnie położona w dzielnicy Marais lodziarnie.
15, rue Sainte-Croix de la Bretonnerie
75004 Paris
Lody w Paryżu można zjeść praktycznie w każdej restauracji ale zachęcam do szukania lodów bio.
Doskonałe lody są idealnym zakończeniem posiłku.
zostaw komentarz