Paryskie Muzeum czekolady

Paryskie Muzeum czekolady

Choco – Story, czyli „przepyszne” muzeum czekolady Na paryskich ulicach zimno i szaro, najczęściej również i mokro. Nie wiem jak was ale mnie taka pogoda nie zachęca do włóczenia się po ulicach, nawet paryskich… Aura zatem sprzyja wizytom w miejscach, gdzie skosztujemy czegoś ciepłego i słodkiego. Najlepiej wiec połączyć przyjemne z pożytecznym. Podczas “smakowitej” wizyty w paryskim Muzeum Czekolady można poznać sekrety oraz 4000 lat historie tego smakołyku. Podczas wizyty proponowane są degustacja rożnych rodzajów czekolady oraz najstarszy hiszpański przepis na gorącą czekoladę wykonana na miejscu oraz demonstracje jak wykonać prawdziwe czekoladowe cukierki. Macie ochotę na filiżankę gorącej czekolady lub inne...

Listopad w Paryżu odcinek pierwszy

Listopad w Paryżu odcinek pierwszy

Gastronomiczny miesiąc w Paryżu Listopad to miesiąc szczególny. Wiadomo, to miesiąc pełen zadumy, trochę smutny i szary  – ale wcale taki nie musi być,  a na pewno nie w Paryżu 😉 Na paryskie ulice wyjechał „nowy”, bardzo kolorowy food truck po to, by zachęcić paryskich „smakoszy” do jedzenia … flaków i podrobów. Przez kilka dni, krążąc po Paryżu, oferuje kanapki z podrobami według przepisu Yoni SAADA, jednego z finalistów znanego programu kulinarnego Top Chef. Tak, są to bardzo ważne produkty w kuchni francuskiej a szczególnie cenione i znane są flaki z Caen, krojone w kwadraty, z dodatkiem cydru i kalwadosu. W...

Francuski Tydzień Smaku w Paryżu

Francuski Tydzień Smaku w Paryżu

  Wczoraj rozpoczął się Francuski Tydzień Smaku, coroczna inicjatywa poświęcona jedynie podniebieniu a raczej jego kształceniu. Francuzi doskonale zrozumieli, że czym Jaś za młodu nie nasiąknie … i już po raz kolejny, oprócz całorocznych akcji, przez cały tydzień odbywać się będę tysiące rożnych imprez dostępnych dla wszystkich a skupionych na prawdziwym, niepowtarzalnym smaku produktów naturalnych. Światła reflektorów zwrócą się w kierunku małych, lokalnych wytwórni, hodowli czy plantacji. Tydzień Smaku zrzesza lokalne, regionalne i krajowe inicjatywy, które powstają wokół jednej tematyki – edukacji smaku, dziedzictwa kulinarnego i zawodów temu poświęconych. 24 edycja, która rozpoczęła się w poniedziałek i potrwa do piątku,...

Tous au Restaurant w Paryżu

Tous au Restaurant w Paryżu

Już po raz czwarty 16 września rozpocznie się w całej Francji akcja „Tous au restaurant”, czyli „Wszyscy do restauracji”. Akcja zorganizowana aby dowiedzieć się więcej o różnorodności kuchni francuskiej. Do akcji włączyli się także wielcy francuskiej gastronomii, oferując  wszystkim chwile dzielenia się, emocji i przyjemności z jakimi wiąże się moment posiłku, czas spędzony przy stole z rodzina, ukochana czy przyjaciółmi. Od 16 do 22 września 2013 r., wszystkich miłośników jedzenia zaprasza ponad tysiąc restauracji w całym kraju. W samym Paryżu znajdziemy cale mnóstwo, również kilka takich adresów, które normalnie nie są dostępne dla zwykłego zjadacza chleba, no chyba ze chce stracić 1/3 swojej...

Wieża obronna w Paryżu

Wieża obronna w Paryżu

Średniowieczna wieża w sercu Paryża Wieża Jana  II bez Trwogi to ostatni ślad siedziby książąt Burgundii w Paryżu a zarazem fascynująca średniowieczna baszta obronna, która zaskakuje i zachwyca zwiedzających. Znajdziemy w II dzielnicy Paryża przy  ulicy Étienne Marcel, pod numerem 20. Wieża  II bez Trwogi jest basztą obronną zbudowana w Paryżu w XV wieku przez księcia Jana I Burgundii, nazywanego Jan II bez Trwogi.  sklepienie centralnych schodów zaskakuje precyzyjnymi dekoracjami, które przedstawiają  gałąź dębu, oplecione przez chmiel i głóg. Drugie schody kręcone w najwyższej części wieży. Wieża została zbudowana w latach 1409 i 1411 przez księcia Burgundii, po zorganizowaniu zamachu na duka Orleanu, Jan...

Kino na świeżym powietrzu w Paryżu

Kino na świeżym powietrzu w Paryżu

Kino kocha Paryż a Paryż kocha kino. Z tej okazji latem organizuje się wiele projekcji we wszystkich zakątkach stolicy. Kino na świeżym powietrzu w Paryżu  jest doskonalą forma spędzenia miłego wieczoru. Kino – maniacy, ale nie tylko, mogą połączyć dwa przyjemne zajęcia: obejrzeć film i zrelaksować się korzystając z uroków letniego, paryskiego wieczoru. Cinema en plein air, czyli “kino na świeżym powietrzu” w Paryżu już się rozpoczęło. Zainteresowanie tymi festiwalami rośnie z roku na rok. Festiwale filmowe w Paryżu i całym regionie Ile-de-France cieszą się ciepłą pogodą i oferują nocne seanse na świeżym powietrzu. Festival du cinéma en plein air de La...

Citroën 2 CV w Paryżu zamiast limuzyny?

Citroën 2 CV w Paryżu zamiast limuzyny?

Gdzie znaleźć Citroën 2 CV w Paryżu ? Citroën 2 CV w Paryżu jest częścią pejzażu miejskiego i powrotem do przeszłości. Citroën 2 CV kojarzą się bez wątpienia z filmami „Żandarm z St. Tropez” i Louis de Funès. Kinematografia francuska skutecznie wpoiła w nas obraz  „ nieśmiertelnej” 2 CV.Spacerując po paryskich ulicach często natkniecie się na takie pojazdy. Zdarzają  się jeszcze prawdziwi fani tych pojazdów, którzy poruszają się po francuskiej stolicy tym samochodem. Na zlotach samochodów „vintage” albo „retro” , modelu podstawowego 2CV, pojawiają się także jego liczne odmiany. Citroën 2 CV od dwóch koni fiskalnych potocznie zwany Deuche, Deudeuche,...

Grand Palais w Paryżu

Grand Palais w Paryżu

Grand Palais w Paryżu to paryski zabytek, który bez wątpienia trzeba zobaczyć. Znajduje się nieopodal Pol Elizejskich, naprzeciwko Petit Palais. Te dwa wspaniałe budynki dzieli tylko Avenue Winston-Churchill w XIII dzielnicy. Spacerując po Polach Elizejskich czy wzdłuż Sekwany, warto zboczyć z trasy lub ja zaplanować tak, by zobaczyć chociażby zewnętrzna część Grand Palais w stylu secesyjnym, uzupełnionym klasycznymi fasadami. Bogata oferta wystaw może skusić nawet najbardziej wyszukane gusta ale trzeba miec troche czasu by moc z niej skorzystać. Krótka historia o Grand Palais w Paryżu Budowa « Grand Palais des Beaux-Arts », bo tak brzmi jego pełna nazwa, rozpoczęła się...

Burgery w Paryżu

Burgery w  Paryżu

Szał na ciężarówki z żywnością „food trucks” dotarł oczywiście zza Atlantyku i ciągle rośnie, nie tylko zainteresowanie ale i liczba tych ruchomych restauracji serwujących jedzenie na wynos. Twórcą konceptu, który od jakiegoś czasu przyciąga prawdziwe tłumy, jest Kalifornijka Kristin, która dostrzegła lukę w paryskim rynku restauracji na wynos i stworzyła markę CAMION QUI FUME czyli, dymiąca ciężarówka ;), która serwuje typowe amerykańskie burgery. Oczywiście,w takiej ciężarówce można  zamawiać jedzenie na wynos ale zasadnicza różnica polega na tym, ze jest to dobre jedzenie a przede wszystkim dobrej jakości: świeżo mielona wołowina, prawdziwy Cheddar, domowe frytki, chleb pieczony przez prawdziwego piekarza czyli produkty francuskie na kieszeń studenta. Ceny przystępne, burger...