Lody w Paryżu – klasyka i nowe trendy w paryskich lodziarniach

Lody w Paryżu… Słupki rtęci idą w górę zatem nadszedł czas upalnego lata i degustacji różnego rodzaju lodów i deserów lodowych. Lody w Paryżu są również ważne w gastronomicznym pejzażu, szczególnie w upalne popołudnie, kiedy zmęczeni, przysiadamy w jednym z paryskich parków. Tylko gdzie w Paryżu można delektować się tymi delicjami? Zacznijmy od klasyki w temacie. Koniecznie trzeba spróbować lodów od Bertillon  – chociaż raz w życiu. Prawdziwa instytucja wśród paryskich lodziarni powstała ponad pół wieku …

Tous au restaurant 2014

Paryskie restauracje zapraszają na kolejna edycje … Już piąta edycja akcji pod hasłem Tous au restaurant rozpoczęła się wczoraj i potrwa do niedzieli. Koncept, stworzony przez słynnego szefa Alain’a Ducasse’a kieruje się dewiza: Twój gość będzie naszym gościem! – czyli Twój gość nie płaci . Po raz kolejny można odkryć, poznać i posmakować wszystko co najlepsze w gastronomii francuskiej. Paryskie restauracje po raz kolejny zwracają na siebie uwagę, proponując atrakcyjne ceny łasuchom i amatorom dobrej kuchni. Smakosze i koneserzy …

Listopad w Paryżu odcinek II czyli Beaujolais Nouveau 2013

BEAUJOLAIS NOUVEAU 2013 Następna ważna impreza tego miesiąca w światku „gastronomów i pasjonatów wina” (bo jakoś nie lubię określenia winiarze(?) ma miejsce dokładnie dzisiaj. Święto młodego wina  jest oczywiście świetnym chwytem marketingowym ale czy na pewno maja rację ci, którzy tak mocno je krytykują? Taki zwyczajny czwartek,prawda? …  aura oczywiście jak to w listopadzie, szaro i zimno  – a jednak mnóstwo francuzów  bawi się i wykorzystuje ten pretekst do zabawy. fot. Paryski bar przygotowany do #Beaujolais Nouveaux …

Paryskie Muzeum czekolady

Choco – Story, czyli „przepyszne” muzeum czekolady Na paryskich ulicach zimno i szaro, najczęściej również i mokro. Nie wiem jak was ale mnie taka pogoda nie zachęca do włóczenia się po ulicach, nawet paryskich… Aura zatem sprzyja wizytom w miejscach, gdzie skosztujemy czegoś ciepłego i słodkiego. Najlepiej wiec połączyć przyjemne z pożytecznym. Podczas “smakowitej” wizyty w paryskim Muzeum Czekolady można poznać sekrety oraz 4000 lat historie teko smakołyku. Podczas wizyty proponowane są degustacja rożnych …

Listopad w Paryżu odcinek pierwszy

Gastronomiczny miesiąc w Paryżu Listopad to miesiąc szczególny. Wiadomo, to miesiąc pełen zadumy, trochę smutny i szary  – ale wcale taki nie musi być,  a na pewno nie w Paryżu 😉 Na paryskie ulice wyjechał „nowy”, bardzo kolorowy food truck po to, by zachęcić paryskich „smakoszy” do jedzenia … flaków i podrobów. Przez kilka dni, krążąc po Paryżu, oferuje kanapki z podrobami według przepisu Yoni SAADA, jednego z finalistów znanego programu kulinarnego Top Chef. Tak, są to bardzo ważne produkty w kuchni …

Francuski Tydzień Smaku w Paryżu

  Wczoraj rozpoczął się Francuski Tydzień Smaku, coroczna inicjatywa poświęcona jedynie podniebieniu a raczej jego kształceniu. Francuzi doskonale zrozumieli, że czym Jaś za młodu nie nasiąknie … i już po raz kolejny, oprócz całorocznych akcji, przez cały tydzień odbywać się będę tysiące rożnych imprez dostępnych dla wszystkich a skupionych na prawdziwym, niepowtarzalnym smaku produktów naturalnych. Światła reflektorów zwrócą się w kierunku małych, lokalnych wytwórni, hodowli czy plantacji. Tydzień Smaku zrzesza lokalne, regionalne …

Tous au Restaurant w Paryżu

Już po raz czwarty 16 września rozpocznie się w całej Francji akcja „Tous au restaurant”, czyli „Wszyscy do restauracji”. Akcja zorganizowana aby dowiedzieć się więcej o różnorodności kuchni francuskiej. Do akcji włączyli się także wielcy francuskiej gastronomii, oferując  wszystkim chwile dzielenia się, emocji i przyjemności z jakimi wiąże się moment posiłku, czas spędzony przy stole z rodzina, ukochana czy przyjaciółmi. Od 16 do 22 września 2013 r., wszystkich miłośników jedzenia zaprasza ponad tysiąc …

burgery w Paryżu

Szał na ciężarówki z żywnością „food trucks” dotarł oczywiście zza Atlantyku i ciągle rośnie, nie tylko zainteresowanie ale i liczba tych ruchomych restauracji serwujących jedzenie na wynos. Twórcą konceptu, który od jakiegoś czasu przyciąga prawdziwe tłumy, jest Kalifornijka Kristin, która dostrzegła lukę w paryskim rynku restauracji na wynos i stworzyła markę CAMION QUI FUME czyli, dymiąca ciężarówka ;), która serwuje typowe amerykańskie burgery. Oczywiście,w takiej ciężarówce można  zamawiać jedzenie na wynos ale zasadnicza różnica polega na tym, ze jest to dobre jedzenie …