Francuski Tydzień Smaku w Paryżu


 

paryski-tydzien-smaku-2013

Wczoraj rozpoczął się Francuski Tydzień Smaku, coroczna inicjatywa poświęcona jedynie podniebieniu a raczej jego kształceniu.

Francuzi doskonale zrozumieli, że czym Jaś za młodu nie nasiąknie … i już po raz kolejny, oprócz całorocznych akcji, przez cały tydzień odbywać się będę tysiące rożnych imprez dostępnych dla wszystkich a skupionych na prawdziwym, niepowtarzalnym smaku produktów naturalnych.

Światła reflektorów zwrócą się w kierunku małych, lokalnych wytwórni, hodowli czy plantacji.

Tydzień Smaku zrzesza lokalne, regionalne i krajowe inicjatywy, które powstają wokół jednej tematyki – edukacji smaku, dziedzictwa kulinarnego i zawodów temu poświęconych.

24 edycja, która rozpoczęła się w poniedziałek i potrwa do piątku, jest jak zwykle pod patronatem Ministerstwa Edukacji Narodowej. Od przedszkoli po licea, tysiące uczniów weźmie udział w rozlicznych akcjach edukacyjnych.

Tydzień smaku odbywa się co roku w październiku. Powstał z inicjatywy dziennikarza Jean-Luc Petitrenaud, który jest znana postacią w kręgach kulinarnych, twórcą jednego z najpopularniejszych programów kulinarnych  francuskiej telewizji.

Wydarzenia te maja na celu:

  • pokazywać konsumentom, szczególnie dzieciom, różnorodność i przyjemność  smaków i aromatów
  • pokazywać pochodzenie, sposoby produkcji i specyfikę produktów
  • kształcą i przede wszystkim zachęcają do zdrowego odżywiania
  • przybliżanie do różnorakich zawodów związanych z gastronomia,

W programie lekcje smaku, kursy, degustacje i spotkania z najlepszymi w tym temacie.

Jeśli jesteście akurat we Francji, niekoniecznie nawet w Paryżu, sprawdźcie czy nie dzieje się coś ciekawego w Waszej okolicy: http://bit.ly/1ep5ASX

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *